Προστασία

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδη απειλούμενα με εξαφάνιση και περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των απειλούμενων ειδών που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUNC). Η εκμετάλλευση τους απαγορεύεται στις χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση CITES (Convention on International Trade in Endangered Species), η οποία ελέγχει το εμπόριο των απειλούμενων ειδών. Η πατρίδα μας και οι περισσότερες χώρες έχουν υπογράψει τη σύμβαση αυτή. 


 
Σε όλο τον κόσμο διεξάγονται ερευνητικά προγράμματα κα προγράμματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, άλλοτε από τοπικούς και άλλοτε από διεθνείς φορείς.
 Από το 1985 οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα προγράμματα αυτά αποτελούν την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις θαλάσσιες χελώνες (Marine Turtle Specialist Group) και συναντιούνται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. για να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις. Ανάμεσα τους βρίσκονται και έλληνες επιστήμονες.
Σκοπός όλων αυτών είναι να αξιολογηθούν οι διάφοροι βιότοποι και να ρυθμιστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ακτή και τη θάλασσα που ενοχλούν τις χελώνες. Έτσι για να αποφευχθούν οι θάνατοι των χελωνών που πιάνονται τυχαία στα δίχτυα, έχει δημιουργηθεί η συσκευή TED (Turtle Excluder Device), που διώχνει τις χελώνες έξω από τα δίχτυα.


Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;
Σίγουρα κάποιοι από μας τους καλοκαιρινούς μήνες επισκεπτόμαστε ακτές και παραλίες. Πολλές φορές είτε από την έμφυτη τάση του ανθρώπου για φυγή και απομόνωση είτε από διάθεση για εξερεύνηση, οδηγούμαστε σε απόμακρες παραλίες και πιθανόν να συναντήσουμε κάποια χελώνα.
Όμως θυμηθείτε:
-Να μην πλησιάζουμε τις χελώνες.
-Να ειδοποιούμε μόλις δούμε χελώνα νεκρή ή τραυματισμένη.
-Να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από τις παραλίες.
-Να μην πετάμε οπουδήποτε πλαστικές σακούλες.
-Να συμμετέχουμε στις ομάδες καθαρισμού των ακτών.
-Να συμμετέχουμε στην Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας.
-Να ανακυκλώνουμε το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο.
-Να ενημερώνουμε για όλα αυτά φίλους, γνωστούς και συγγενείς.