Είδη θαλάσσιων χελωνών

Υπάρχουν 7 είδη θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

Στη Μεσόγειο βρίσκονται τα τρία από αυτά:
Η Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) η οποία ζει στον Ατλαντικό Ωκεανό και έρχεται στην Μεσόγειο σαν επισκέπτης. Η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) οποία ζει στη Μεσόγειο και ωοτοκεί στα παράλια της Κύπρου και της Τουρκίας και τέλος η Caretta-caretta η οποία είναι η μοναδική θαλάσσια χελώνα η οποία ωοτοκεί στην Ελλάδα.

Δερματοχελώνα
Η μεγαλύτερη σε μέγεθος και βάρος χελώνα . Το βάρος φτάνει τα 600 κιλά και το μήκος του κελύφους της τα 2 μέτρα. Το κέλυφός της δεν αποτελείται από κόκκαλο αλλά από ένα είδος δερμάτινων πλακών. Η Δερματοχελώνα ζει και στα νερά της Ελλάδας.
Δερματοχελώνα

Πράσινη χελώνα
Η πράσινη χελώνα είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που υπάρχει, με σκληρό καβούκι αλλά σχετικά μικρό κεφάλι.Ενώ οι νεοσσοί είναι μονάχα πενήντα χιλιοστών σε μήκος, οι ενήλικες μπορούν να ξεπεράσουν τα 0,91 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζουν 136-159 κιλά. 


Πράσινη χελώνα

Καρέτα-Καρέτα 
Η Καρέτα καρέττα έχει πάρει το αγγλικό της όνομα (Loggerhead) από το σχετικά μεγάλο κεφάλι της, το οποίο υποστηρίζει τα δυνατά σαγόνια της και της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται με ζώα ή φυτά που έχουν σκληρό κέλυφος, όπως μεγάλα σε μέγεθος θαλάσσια γαστερόποδα μαλάκια (ή αλλιώς σαλιγκάρια) και κοχύλια.
Το επάνω μέρος στο καβούκι των ενήλικων χελωνών Καρέττα καρέττα έχει ελαφρώς σχήμα καρδιάς σε καστανοκόκκινο χρώμα, ενώ το κάτω μέρος του καβουκιού τους έχει συνήθως ένα υποκίτρινο χρώμα.
Στην Ελλάδα ωοτοκούν πάνω από 2.000 χελώνες, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Μεσόγειο.
Καρέτα - Καρέτα



Στην Κύπρο...  
μπορούμε να συναντήσουμε 2 είδη θαλάσσιων χελώνων, τη πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και την καρέτα-καρέτα (Caretta Caretta). 
Περιστασιακά έχουν εμφανιστεί και οι δερματοχελώνες (Dermochelys coriacea) θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, αλλά πιο σύνηθες είδη είναι η πράσινη χελώνα και η καρέτα καρέτα.   



Η πράσινη χελώνα αναπαράγεται στις δυτικές ακτές της Κύπρου  και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λάρας και Τοξεύτρας της  Πάφου, σε παραλίες της Αγίας Νάπας  αλλά και σε ορισμένες παραλίες της βόρειας ακτής του νησιού, στην Καρπασία. Στη κατεχόμενη Καρπασία υπάρχει μια μεγάλη έκταση με αμμώδεις παραλίες που φτάνουν μέχρι το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα όπου εκεί μπορείς να διακρίνεις πολλές φωλιές χελωνών. Οι παραλίες του Ακάμα, στη περιοχή της Λάρας και της Τοξεύτρας χαρακτηρίζονται από αμμώδες ακτές με βλάστηση, δυτικούς ανέμους, μεγάλα κύματα, πεντακάθαρα κρυσταλλένια νερά και χρυσές αμμουδιές.  
Η καρέτα-καρέτα χρησιμοποιεί επίσης τις παραλίες της Λάρας και Τοξεύτρας αλλά κυρίως αναπαράγεται στις παραλίες της Πόλης, Λίμνης, Λιαλιάς στον κόλπο της Χρυσοχού στην Πάφο. Οι πιο πάνω φωλιές προστατεύονται από διεθνές συνθήκες και οργανισμούς αλλά και περιβαλλοντικές ομάδες. Υπάρχουν και κέντρα διάσωσης χελώνων στο νησί της Αφροδίτης.

Παραλία Λάρας στον Ακάμα(Πάφος)



Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των  χελωνοφωλιών και στις πιο πάνω περιοχές. Συγκεκριμένα στη περιοχή της Λάρας και Τοξεύτρας είχε περίπου 200 φωλίες και από τα 2 είδη θαλάσσιων χελώνων. Πρόσφατα ο αριθμός των φωλιών από τις χελώνες καρέτα-καρέτα έφτασε περίπου τις 350 και από τις φωλιές αυτές εκκολάφθηκαν περίπου 30.000-32.000 αβγά το χρόνο.